ALT Text Koja je razlika između indijske konoplje i industrijske konoplje?

Koja je razlika između indijske konoplje i industrijske konoplje?

Cannabis sativa indica vs Cannabis sativa sativa

Cannabis (konoplja) rod je biljke iz porodice Cannabaceae. Ovaj rod u sebi sadrži vrstu Cannabis sativa L. koja se grana na tri podvrste - Cannabis sativa Indica, Cannabis sativa Sativa i Cannabis sativa Ruderalis.

Konoplja je jednogodišnja, u pravilu dvodomna, zeljasta kritosjemenjača i jedna od prvih biljaka koju je čovjek počeo koristiti i za druge potrebe, osim za prehranu. Upotreba konoplje u Kini datira iz razdoblja od prije 10 000 godina.

Karakterističnog je izgleda, s prstasto razdvojenim listovima i, kod ženskih biljaka, grozdastim cvjetovima. Muške biljke imaju nešto manje impozantne cvjetove metličastog oblika. Tvari koje sadrže psihoaktivna svojstva, biljka izlučuje u dlačicama koje se nalaze na cvjetovima ženskih biljaka dok se kanabidiol (CBD) i ostali kanabinoidi u nejednakom postotku nalaze u cijeloj biljci.


Cannabis sativa sativa (industrijska konoplja, sjetvena konoplja, hemp)

●       Od 2012. legalna za uzgoj u Republici Hrvatskoj.

●       Sadrži visok udio CBD-a i THC u tragovima, u pravilu uvijek ispod 0,2 posto.

●       Od sirovine se radi ekstrakcija za CBD ulje koje je legalno u većini europskih zemalja. Maksimalan postotak udjela psihoaktivne tvari THC-a u ulju ne smije biti veći od 0,2 posto, a proizvode se i ona s 0 posto THC-a.

●       Koristi se u farmaceutskoj industriji za izradu lijekova, u prehrambenoj industriji za izradu brašna, tjestenine, keksa, kolača, proteinskih prahova itd. Ima široku primjenu u proizvodnji regenerativne i dekorativne kozmetike i raznih beauty proizvoda poput ulja, krema, seruma, masti, proizvoda za oralnu njegu i slično. Uz to, danas se u svijetu od konoplje proizvodi i odjeća i obuća, papir, ljepilo, građevni materijal, automobili, kuće i razno.


Cannabis sativa indica (indijska konoplja, marihuana)

●       Ilegalna za uzgoj i konzumaciju u Republici Hrvatskoj.

●       Obiluje fitokanabinoidom, psihotropnim THC-om.

●       Njezina konzumacija je u nekim zemljama u svijetu dekriminalizirana, u nekim legalna (kao i uzgoj), u nekima djelomice legalna,, a koristi se, osim za razonodu, i kao pomoćna terapija kod liječenja nekih bolesti.