ALT Text: Sjetva, žetva, prerada i distribucija industrijske konoplje

Sjetva, žetva, prerada i distribucija industrijske konoplje

Industrijska konoplja je vrlo zahtjevna, ali i zahvalna biljka.

Industrijska konoplja je vrlo zahtjevna, ali i zahvalna biljka – ako joj se osigura kvalitetna zemlja i mnogo sunca, vode i dohrane, razvit će se u krasnu, bujnu, veliku i bogatu biljku. Zvuči jednostavno, zar ne? U teoriji da, ali u praksi je stvar mnogo kompleksnija i nakon raznih kombinacija svih parametara koje je potrebno zadovoljiti da bi biljka uopće nikla, ako grower nema feeling i veliko iskustvo za njezin uzgoj, njegov će usjev neslavno propasti.

Sade se vrste koje se nalaze na Zajedničkoj sortnoj listi Europske unije. Od njih 54, četiri su se pokazale kao najbolje, a od tih četiri na našem polju će se najčešće naći Cannabis sativa L. Fedora 17 i Cannabis sativa L. Felina 32.

Sjetva i sadnja

Industrijska konoplja se na našem polju sadi u svibnju, a bere u kolovozu ili rujnu. Konoplju sadimo na dva načina, preko sjemena ili kao biljku. Razlika, osim u načinu sadnje, je i u izgledu biljke. Ona koja se razvila iz sjemena će biti visoka, cvjetovi će joj biti lako uočljivi i, kada ugledate takvo polje, odmah ćete znati da se radi o konoplji. S druge strane, ona iz teglice će biti nešto niža, ali mnogo šira, s više cvjetova i oblikom će podsjećati na grm. Iako su obje izrasle iz potpuno istog sjemena industrijske konoplje, različito ih se tretira i njeguje. Ova prva, koja se sije, je u principu prava industrijska biljka, dok je ova druga, ljepše strukture i bogatijeg i ljepšeg cvijeta, isključivo cannabis light, cvijet koji se koristi za čaj ili ekstrakciju.

Ako se sjeme sije, sije se ili ručno ili sa sijačicom, kao što se to radi s, na primjer, pšenicom, a sije se u redovima ili raspršivanjem.

Kada se konoplja sadi ručno, u zemlju stavljamo biljku, kao iz rasadnika, baš poput svake druge biljke koja se uzgaja u teglici. Sadi se plitko, tek toliko da zemlja prekrije spužvu na kojoj je izrasla. U toj teglici, na staklenoj vuni, naraste desetak centimetara. Takva biljčica malo liči na konoplju, ima skromnu stabljiku i svega tri, četiri lista. U fazi sadnje se određuje širina između redova jer je biljci koja se sadi na ovaj način potreban prostor za rast u širinu.

Maženje i paženje

Konoplju treba redovito navodnjavati, zalijeva ju se ili rano ujutro ili navečer nakon 20 sati i to obilno jer zahtjeva veliku količinu vode, baš kao što voli i mnogo sunca. Naravno, prije sadnje se radi analiza tla, a zatim je zemlju potrebno pripremiti i pognojiti (jasno, bez ikakvih sastojaka nedozvoljenih za Bio i Eko uzgoj). Dodaju joj se dušik, natrij i kalcij, popularni NPK.

Prva dva mjeseca je važno redovito čupati korov, a otprilike dva tjedna prije branja biljka se dohranjuje samo kroz navodnjavanje i dodaju joj se natrij, dušik, kalcij i skup vitamina. Tijekom ta dva tjedna, grower svakoga dana odlazi u polje i obilazi svaki biljku – to je najvažniji period tijekom kojeg je potrebno dobro paziti na navodnjavanje, dohranu, izgled grana, listova i cvijeta. O brizi za biljku tijekom tih 14 dana ovisi koliko će ona CBD-a dati i koliko će bogate cvjetove imati.

Žetva i berba

Kada je riječ o prvom načinu, tako posijana konoplja se u žetvi kupi ili cijela, tako da se reže blizu korijena ili joj se prvo odrežu cvjetovi koji narastu do nekih 70 cm. Nakon što se cvjetovi skinu i ostane samo stabljika, kombajn prođe kroz polje i pokupi konoplju u bale sijena, kao i bilo koje drugo sijeno. Ono se može koristiti kao stočna hrana ili za proizvodnju, na primjer odjeće, obuće, građevnog materijala ili peleta, no za takav pothvat je potrebna vrlo velika količina sirovine. Naime, od jedne tone materijala dobiva se svega par kila iskoristive tkanine.

Kada je riječ o onom drugom načinu sadnje, berba se obavlja ručno i svaki se cvijet posebno reže. Ti se veliki, bogati, bujni cvjetovi pripremaju za sušenje i pakiraju za pušenje. Stabljika, koja se u ovom slučaju razvije u pravo malo deblo, se reže motornom pilom i šalje na daljnju obradu te se može koristiti kao ogrjev ili se vlakna koriste u industriji. Listovi su, primjerice, izvrsni za čaj.

Prerada

Nakon žetve i berbe konoplja odlazi u proces proizvodnje, u obradu. Ide na strojno sjeckanje u kojem se reže na komade veličine 10 do 15 centimetara, nakon čega slijedi sušenje. Kada je osušen, cvijet ide na daljnju obradu tijekom koje se u rebler s tri transportne trake ubacuje suha tvar, a izlazi čista bio masa odnosno mrvljeni cvijet, zatim čisto sjeme te ostali biljni otpad poput dijelova vlakna, zalutali korov ili neka nečistoća. Sjeme se koristi za daljnju proizvodnju ili u prehrambenoj industriji, cvijet se koristi za ekstrakciju, a ostatak, ako ga netko ne otkupi, može poslužiti kao hrana za stoku.