ALT Text: Što su terpeni?

Što su terpeni?

Kanabinoidi nemaju mirisa, a terpeni su ti koji konoplji, odnosno svim njezinim podvrstama, daju specifičan, opojan miris.

Terpeni su hlapljivi nezasićeni ugljikovodici ugodna mirisa. Ubrajaju se u tzv. jednostavne lipide, a sastoje se od izoprenskih jedinica, CH2=C(CH3)–CH=CH2. Nalaze se u mnogim eteričnim uljima; uključuju vitamine A, E i K, karotenoide te fitol (sastojak klorofila). Znanstveno su i tehnički vrlo važni jer su karakteristični proizvodi životnih procesa i sastojci većine prirodnih i umjetnih mirisnih tvari. Mnogi su važni u medicini (npr. borneol, geraniol, kamfor, linalol, mentol, limonen, pinen) i rabe se u mirisima te kao dodatci hrani (začini).*

Terpeni se proizvode u trihomima, žlijezdama odgovornim za proizvodnju THC-a i CBD-a i na njihovu ravnotežu utječe genetika biljke, tlo na kojem raste i klima. Među njima su uglavnom terpenoidi, monoterpeni, diterpeni i seskviterpeni, sve karakterizira tipična struktura koju stvara kemijska jedinica izopren koja se redovito ponavlja duž cijele molekule. Do sada je identificirano oko 20 000 terpena, čak 200 u konoplji od kojih 120 u visokoj koncentraciji.

Koriste se u izradi parfema, medicini, aromaterapiji, ali i u prehrani. Osim u konoplji, terpeni su prisutni u voću, povrću, začinskom bilju, raznim biljkama. Neki od njih privlače insekte koji sudjeluju u procesu oprašivanja, dok drugi biljci služe za obranu.

Kanabinoidi nemaju mirisa, a terpeni su ti koji konoplji, odnosno svim njezinim podvrstama, daju specifičan, opojan miris. Uz to, istraživanja su pokazala da terpeni pojačavaju učinke kanabinoida, ali i obratno. Uz karakterističan miris, terpene krase i ljekovita svojstva pa tako pomažu u smirivanju boli i regulaciji probavnog sustava, opuštaju mišiće, poboljšavaju pamćenje, podižu mentalnu energiju i raspoloženje, djeluju protuupalno, antifungalno ili kao antidepresivi.

Neki od najpoznatijih su:

  • Mircen – zemljane, mošusne i pomalo citrusne arome, ovaj terpen pomaže opuštanju mišića i ublažavanju boli. Nalazimo ga u lovoru i mirti, a kada je riječ o konoplji, on je najzastupljeniji terpen u toj biljci.
  • A/B – Pinen – oba terpena možemo naći u borovima. Olakšavaju disanje i koriste se kod ublažavanja astme.
  • Kariofilen – snažne zemljane, drvene arome, pomalo papren; ublažava bol, smanjuje anksioznost i pomaže kod liječenja ovisnosti o duhanu i alkoholu.
  • Limonen – nalazi se u citrusnim biljkama, ima snažnu aromu limuna, naranče i citrusa općenito, a pokazao se odličnim u poboljšanju općeg raspoloženja, ublažavanju tjeskobe i mučnine te kao antidepresiv.
  • Humulen – zemljane, biljne i ljutkaste arome, pomaže u ublažavanju boli i utječe na smanjenje apetita.
  • Linalol – terpen biljne, slatkaste i pomalo citrusne arome, onaj koji konoplji daje specifičan miris. Dobar je antidepresiv, pomaže kod ublažavanja artritisa, depresije i nesanice.


*Citiranje: terpeni. Hrvatska enciklopedija, mrežno izdanje. Leksikografski zavod Miroslav Krleža, 2020. Pristupljeno 2. 9. 2020. <http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=60999>.