ALT Text Tko je grower?

Tko je grower?

Grower je mama konoplji. Zapravo, i mama i tata...

Niti jedna biljka ne može izrasti bez nekoga tko se u nju ne razumije, tko prati i brine o njoj tijekom svih njezinih životnih faza.

Školovanih growera nema jer edukacija u klasičnom smislu ne postoji, postoji tečaj (nažalost, ne u Hrvatskoj) koji vam neće osigurati praktično znanje i, iako ćete otići kući ponosni s papirom u rukama, iskustvo i reference su vam i dalje uglavnom na nuli.

Pravih growera nema mnogo, što ni ne čudi s obzirom na to da je kod nas do 2012. godine sadnja industrijske konoplje bila zabranjena. Kad tome dodamo i ranije spomenuto nepostojanje kvalitetne naobrazbe, dolazimo do zaključka da growera s malim od onog s velikim G razlikuju sati i dani provedeni na internetu, metri stručne literature, pokušaji, pogreške, igra mačke i miša sa suncem, padalinama, navodnjavanjem, korovom, nametnicima,…. i, ono najvažnije, - feeling prema koje se vode kada svaki dan dolaze u obilazak sve do jedne posijane ili posađene biljke.

Grower je osoba koja ima konoplju u malom prstu jer je to biljka koja zahtijeva jako puno, ali i puno daje. Koliko joj daš, toliko će ti vratiti. A grower mora doslovno s njom disati. Na primjer, sijete rajčicu. Znate njezin proces, znate što ćete dobiti i ne možete dobiti više od toga. Jedna vrsta sjemena će vam dati male rajčice, druga vrsta velike. Konoplja nije takva, ona se mora na određeni način stresirati da bi od nje dobili ono što želimo. Iz nje se, raznim postupcima, doslovno izvlači što više, pogotovo u posljednjoj fazi uzgoja u koji biljka ulazi nekoliko tjedana prije berbe cvjetova, odnosno žetve, a tijekom koje grower svakoga dana i po nekoliko puta dnevno ulazi u polje, obilazi svaku biljku, promatra izgled njezinih cvjetova, listova i stabla i na određene ju načine stresira, na primjer uskraćivanjem vode ili doziranjem dohrane.