ALT Text cbd

Zašto je naša konoplja besprijekorna sirovina za proizvodnju lijekova?

Proizvodnja industrijske konoplje za farmaceutsko tržite je složen posao koji mora zadovoljavati stroge uvjete kompanije...

Proizvodnja industrijske konoplje za farmaceutsko tržite je složen posao koji mora zadovoljavati stroge uvjete kompanije koja će od vas kupiti sirovinu za izradu lijekova. Jedan od njih je i audit što podrazumijeva sustavan, neovisan i dokumentiran proces prikupljanja i vrednovanja objektivnih dokaza o ispunjenju i zadovoljenju kriterija prema kojima se audit provodi. Kriteriji su definirani sustavom upravljanja koji se auditira te internom dokumentacijom sustava upravljanja tvrtke koja se auditira. A na pharma tržištu stvari funkcioniraju prema jednostavnom principu – onaj kome prodaješ sirovinu šalje svoje ljude u kontrolu.

Ta formalna, sistematska i nezavisna provjera koja se provodi u cilju verificiranja zadovoljenja zahtjeva vezanih za kvalitetu u našem slučaju uključuje peteročlanu skupinu stručnjaka od kojih svatko dolazi sa svojim setom pravila, normi i uvjeta koje moramo zadovoljiti.

Svako od njih je zadužen za svoj način nadzora. Jedan gleda kako izgleda hala. On će doslovno reći da mu se dodaju ljestve da se popne i provjeri ima li ičeg gore u nekom najzabitijem kutu, tipa, povući će prstom po površini i provjeriti ima li prašine. Drugi je zadužen za provjeru je li skladište označeno onako kako nalažu pravila. Ako se radi u otvorenoj hali, ona mora biti označena tako da se pregradi dio u kojem je suha tvar, dio u kojem je tvar spremna za obradu i dio pogona u kojem se vrši obrada. Na podu moraju postojati točne oznake kuda se čovjek mora kretati. Uz to, obavezno je postaviti sve moguće sigurnosne oznake tako da, tko god da se nalazi u hali, u svakom trenu točno zna gdje je i kuda se mora kretati jer mu sve detaljno piše.

„Treća osoba će biti zadužena za stroj; je li napravljen od nehrđajućeg čelika ili željeza, a zatim će provjeriti koliki postotak strane tvari ulazi u masu koja se proizvodi. Provjerava se postoji li i najmanja mogućnost da u halu može ući neka životinja. Također gleda se nose li svi koji se nalaze u hali zaštitnu opremu. Ako se dogodi da si po nekoj točki negativno ocijenjen, audit se ponavlja za dva tjedna. Ako u tom roku ne popraviš ono za što si negativno ocijenjen i opet dobiješ minus po istim točkama, kompanija raskida ugovor“, objašnjava Andrea Gudac koja, uz to što vodi sljedivost za proizvodnju, vodi i sljedivost za farmaceutske uvjete u hali.

„Bez obzira na to što, kad radiš s konopljom, oko sebe imaš milijun mikro čestica, kontrola ih ne smije nigdje pronaći. To osiguravamo sofisticiranom i skupom tehnologijom koja je neophodna za proces proizvodnje. Naravno, kada ti u halu ulazi viličar, kada kroz nju prolaze ljudi, doduše, odjeveni u gotovo pa svemirska odijela, cijela stvar nije toliko jednostavna. No, pharma standard moraš zadovoljiti, i tu ne bi smjelo biti iznimaka niti odstupanja“, dodaje. 


Potraži naše CBD cvjetoveSidebar content